14/5/24

Kloubní výživu nakoupil v posledním roce každý třetí Čech, GS Condro kraluje znalosti i užívání

Téměř 30 % Čechů užilo v posledním roce kloubní výživu, obdobný podíl respondentů ji nakoupil. Kdo je nejsilnější cílová skupina této kategorie? A ví předem, jakou značku si vybere? Tomu a dalším informacím se bude věnovat náš dnešní blogový článek, který vyplývá z NÁRODNÍCH DAT společnosti NADA Research. Jejich sběr se uskutečnil ve dvou loňských vlnách na robustním vzorku přes 10 000 respondentů.

Linda Machová, Research Manager, Nielsen

Kdo je nejsilnější cílová skupina?

Asi nepřekvapí, že nejsilnějšími uživateli a nakupujícími (ti, kteří nakupují kloubní výživu alespoň 1x za čtvrt roku a v posledním roce ji pravidelně užívali) jsou častěji lidé ve středních letech a starší (50+ let), kteří mají starší děti nebo si už užívají klidného důchodu.

Z hlediska jejich spotřebitelského a mediálního chování je pro ně dle NÁRODNÍCH DAT například charakteristické, že více než jiné skupiny poslouchají rádio, častěji čtou tištěná média, ale také sledují videa na sociálních sítích, poslouchají podcasty či sledují živé televizní vysílání. Přirozeně jim záleží na jejich zdravotním stavu a lhostejný jim není ani vzhled. Kladou důraz na zdravou stravu, za kterou jsou ochotni si i připlatit, neopomíjejí ani preventivní prohlídky u lékaře. Co se týče výběru produktů, ačkoliv dají hodně na názor odborníků, nechají se také ovlivnit reklamou a pěkným obalem.

Znalost značek kloubní výživy u nejsilnější cílové skupiny

GS Condro dominuje nejen ve znalosti (78 %), ale i v užívání a nákupu – deklaruje to jedna třetina nejsilnější cílové skupiny. Špatně si nevede ani Cemio Kamzík, a to zejména ve znalosti, ve které je jen těšně za lídrem GS Condro (76 %). Zhruba čtvrtina nejsilnější cílové skupiny tuto značku alespoň občas užívá i nakupuje. Z hlediska užívání a nákupu je na tom podobně také značka Condrosulf či Colafit, ještě o něco lépe Alavis.

Vědí dopředu, jakou značku zvolit?

Pokud jde o výběr značky produktů kloubní výživy, polovina nejsilnější cílové skupiny má své oblíbené značky a mezi nimi poté volí. Podle NÁRODNÍCH DAT dokonce 17 % předem ví, jakou značku si vybere. Zbývající třetina však nemá představu, jakou značku zvolí. Ovlivněni ale mohou být atraktivním vzhledem a pěkným obalem. Je zajímavostí, že u pravidelně užívajících, kteří však kloubní výživu nakupují pouze 1–2x ročně, má předem jasno ve výběru značky téměř 30 % z nich.

Forma užívání kloubní výživy

Zde u nejsilnější cílové skupiny dominují tablety (56 %), s odstupem pak kapsle (44 %), nápoje (31 %) a želatina (28 %). Je tak patrné, že důležitá je zejména jednoduchost užívání.

arrow_back
Zpět na přehled článků
arrow_back
Zpět na titulní stranu