Tiskové zprávy

TZ ČNP: Konzumace ovoce a zeleniny v Česku aneb jakým způsobem jíme banán a plody s jadérky

Přemýšleli jste někdy nad tím, jestli i ostatní lidé jedí banán stejným způsobem jako vy? Nebo jestli podobně jako vy vytahují jadérka z některých plodů? Máme pro vás odpovědi, zjišťoval je Český národní panel na vzorku pěti set respondentů z aktivní internetové populace ve věku 18-65 let.

Pokud jíte banán tak, že ho držíte za stopku a rozděláváte od špičky, můžeme prozradit, že to samé dělá i největší část respondentů (přesněji 38 %). Druhým nejčastějším způsobem je podle výzkumu loupání banánu od stopky (30 %). Až pětina lidí to však vůbec neřeší a zbavuje banán slupky pokaždé jinak.

Z odpovědí respondentů také vyplynulo, že většina lidí nemá problém jíst rajčata, hroznové víno a melouny i s jejich jadérky.

A jakým druhům ovoce a zeleniny dáváme přednost? Z ovoce je nejoblíbenější u nás dobře dostupné jablko, následují banán, jahoda, hruška a na pátém místě meloun. Ze zeleniny pak vede rajče, na dalších místech jsou okurka, paprika, mrkev a na pátém místě zelí.

ovoce

zelenina

 

151230_TZ_Konzumace ovoce a zeleniny v Cesku aneb jakym zpusobem jime ba…